top of page

Andrea´s A-Ö

Så många lärdomar genom livets flöde. Fylls på med kunskap efterhand.

EB2966E2-A93F-44D7-BA02-E16A486D02A5.JPG

A-Ö

A

Abundance oljeblandning

Det är en av de första oljor jag ”mötte”. Vi skulle öppna Shanticenter, jag och en kollega. Vi hade precis tagit över en lokal som vi fixat iordning, lagt golv, målat. 

Den dagen vi skall måla tar hon fram en liten flaska och berättar att den här måste vi blanda i färgen- då kommer vårt center att gå riktigt bra! Hurså tänker jag. Hur skulle en olja kunna göra något sånt.

I efterhand tycker jag så mycket om tanken att vi hade Abundance i färgen. Abundance är överflöd. Ibland behöver man skapa överflöd i livet. För oss just då betydde det ett levande centrum med mycket kunder och pengar in. Men för dig kanske det betyder trygghet, kärlek, barn, lycka, hälsa, kunskap....

 

Acceptance oljeblandning

Vi kan alla behöva acceptera hur saker och ting är. Men ibland kan man behöva en hjälp på vägen. Den här gången som jag förknippar med oljan Acceptance handlar om en av våra ungdomar. Vi skulle åka till mormor och morfar och alla skulle följa med den här gången. Vilket inte var så uppskattat precis då vi skulle iväg. Sur och grinig sätter han sej i bilen och slänger igen dörren. Ingen säger något, men innan vi rullar tar jag den lilla USB-diffusern och droppar i några droppar Acceptance. När vi åker sprids oljan i bilen på ett behagligt sätt. 

Vi har hunnit komma utåt Slagsta, ca 20 minuter hemifrån. Och kan man sin kemi runt oljorna så vet man att på 20 minuter är oljorna ute på cellnivå. Helt plötsligt har vi en glad, pratande grabb i bilen istället, som helt plötsligt ser fram emot att åka till mormor och morfar! 

Adoption

My soul is a lonesome warrior 

Jag lämnades under ett bord på sjukhuset, timmar efter att jag föddes där. Den kvinnan som födde mig lämnade falska uppgifter för att inte kunna bli hittad. Bara för det blev min adoption klar väldigt fort. Ett par adjunkter i Katrineholm fick frågan, mitt under pågående sommarlov, om de ville adoptera en flicka från Chile. 

De hann bestämma sig och skulle fara ner för att hämta hem mig då det blir militärkupp i Chile. Fasansfulla scener utspelar sig i hela landet. Ingenting fungerar och oron växer över hur jag ska komma ut ur landet. 

Till slut blir det en svensk flygvärdinna som tar med mig i en babylift på långflygningen ut ur det krigshärjade landet till en idyll i en småstad i Södermanland, Sverige. 

Mina föräldrar fick utan krusiduller en babylift med en baby i på Arlanda, av en flygvärdinna som stressade vidare i livet. Mammas och pappas liv var för alltid förändrat. 

 

Andrea

Som liten var jag väldigt blyg, tyst och en fluga på väggen. 

Idag är jag en stark, vibrerande fru och mamma som går sin egen väg.

Det är jag. Men vem är jag? Hur blev jag som jag blev? Jag är mörk på utsidan men vit på insidan. Den svenskaste av alla svenska säger mina barn. Och så är det nog. Kanske för att passa in? Som liten var det nog så. I dag börjar jag hitta mina rötter. Det indianska mapuche påbråt gör sig påmint. Men det är svårt att bli indian helt plötsligt. ”Lite som att komma ut”. Men historien sitter där i generna. Det blir tydligt när mina barn ärver vissa ”gåvor”. 

Kan du tänka dig att växa upp i en miljö där du inte är lik någon? Jag försökte alltid se hur jag var lik min mamma och pappa. Jag vet hur jag tyckte pappa och jag var lika då vi båda hade svart hår. Det kändes bra. Numera är jag inte lika ensam i mitt utseende här i Sverige. Men att se ut som jag gör och inte kunna svara på spanska kan uppröra folk. Så vid 46 års ålder börjar jag integrera hela mig och mitt arv. Mer om detta under ”Shaman”

 

Andullation

Kom in i mitt liv hösten 2019. Av en slump fick jag en demonstration av en kollega. Upplevelsen var inte det som fångade mitt intresse, utan faktan om effekterna den kan ha på kroppen. Detta gick inte att blunda för eftersom det är exakt det jag försöker uppnå med mina manuella terapier. Flöde, lösa upp blockeringar, vibration…. Allt detta i en och samma bädd. Lite infraröd värme på det så kan vi skapa optimal hälsa. I alla fall skapa väldigt bra förutsättningar. Det tog inte lång stund att ta beslutet om att skaffa denna bädd då vi tillsammans insåg att hela familjen kan vara behjälpta av den. Samma vecka jag fick hem den föll jag tokigt och skadade handen, som omedelbart svullnade upp. Så fort tid gavs la jag mig på bädden. Handens svullnad var som bortblåst när jag var klar. Hur kan det bli så? 

Vår kropp består till största delen av vatten. Vattnet i kroppen skall vibrera, då är vi friska. När man får en skada och kroppen svullnar upp kan inte flödet av vattnet och vibrationen upprätthållas. Det blir stilla i kroppen och då kommer smärtan. Vad vibrationen i madrassen gjorde vid detta tillfälle var att skaka igång kroppen och lösa upp skadan. Så enkelt, så effektivt och tidsbesparande. Jag ger numera både behandlingar och är återförsäljare av andullationsbädden. 

Aromayoga

2012 var det absolut ingen i Sverige som visste vad det var. Jag var nykomling i Younglivingvärlden och sökte kunskap om dessa underbara oljor då jag snubblade över en bok på nätet. Den handlade om AromaYoga. En kvinna i USA hade skrivit och i boken kunde man ta del av kunskapen och så fanns det riktlinjer för hur man kunde inkludera oljor i yogapass. Jag började helt enkelt experimentera.

Passet skulle byggas upp via våra Chakror. För varje chakra hade man en olja och några Asanas att utföra. Det var spännande att se effekterna och hur väl passet mottogs. Idag, 7 år senare går samma personer på de enda pass jag erbjuder som är AromaYogan. Jag håller ibland kurser för instruktörer som vill lära sig hålla pass. 

Passen går att förändra i det oändliga då vi har så många fantastiska oljor att tillgå, och lika många yogapositioner. 

 

Andlighet


 

B

Barngymnastik

Några år jag värdesätter mycket är de åren då jag jobbade på The Little Gym. Jag svarade på en annons på timanställning på barngymnastik för de allra yngsta. Man skulle kunna hålla klasser där man även involverar föräldrar. 

Jag sökte jobbet och fick det- och älskade det. Så efter att ha börjat som timanställd ägde jag tillslut hela stället och hade 14 anställda instruktörer. 

Konceptet är unikt. Med hjälp av redskapsgymnastik bygger vi barns självförtroende, mod och glädje till att röra på sig. 

Från 4 månader, ja du läste rätt, till 12 år. 

Jag hade mitt huvudansvar på de allra yngsta och så hade vi gymnaster som hade hand om de äldre klasserna. 

Eftersom detta är ett franchiseföretag så hade vi en otrolig lokal med redskap anpassade för barn, färgglad och inbjudande. Läroplanen var satt och fantastiskt genomarbetad. Självklart olika för alla åldersgrupper. 

Jag har familjer som jag träffade då deras barn var spädisar, som jag fortfarande har kontakt med, och vissa av barnen är dessutom gymnaster. Jag fick äran att att visa dem vägen genom det första året av deras liv som är det mest motoriska och viktiga för vidare utveckling. Med min bakgrund kunde jag lätt se vad som var utmaningen, inte bara för barnet utan även för föräldern. Det var lika mycket coachning av föräldrarna som inte vågade vända sina barn upp och ner, göra kullerbyttor med dem, låta dem hänga mm. 

Något av de finaste minnena är då man har jobbat med ett barn under en termin och när det sker genombrott så både barn och förälder gråter av lycka. Det hände! 

Jag minns särskilt ett barn som var så försiktigt. Hela varelsen var försiktig. Så höga bommen var en utmaning. Hon gick med händerna om min hals, eller hårt klängande på min arm, eller med mig med ett fast tag runt midjan. 

För mig som instruktör handlade det om att bygga upp ett förtroende. Ett förtroende för att kunna leda henne dit jag ville. Här kom min kunskap inom kommunikologi väl till pass. 

Stegvis jobbade vi bort stöd efter stöd och jag minns den dagen då hon gick, alldeles själv över bommen utan något fysiskt stöd, mer än mina ord. Utanför de stor glasfönstren som vätte in mot salen stod mamman och storgrät. Och vi tjoade som aldrig förr och tog in hennes seger över att ha besegrat en enorm rädsla, för höjder, balans, risktagande och en massa annat. En sån seger kan sedan komma att påverka hela ens liv. 

Kunskapen om att man vet att man kan. 

Tänk att få den insikten då man är barn!!!?

Behandling

Kommer du till mig får du en behandling. Inte massage. Det är en stor skillnad som många inte förstår. Jag gör ingenting av en slump eller för att du skall ligga där och ha det skönt. Då kan du gå någon annanstans. Jag har ett mål med mina behandlingar som kan innefatta stressreducering, balansering av kroppen, rensa dig från energier och på så sätt minska smärtor i kropp och själ. 

Behov 

Något som är viktigt att nämna är att alla dessa unika blandningar av oljor är skapade för att täcka ett behov. Dessa ser naturligtvis olika ut för oss alla. Livet utsätter oss för inre och yttre utmaningar som vi måste ta oss an. Det viktiga är att att vi inte går förbi dem, försöker dämpa och trycka undan symptom och obalanser.

Jag (Andrea) får inte på något vis hävda att något läker eller botar, men jag kan återberätta situationer som börjar på ett sätt och slutar med ett annat. Med symptom och utan symptom. Jag överlåter till dig som läser att dra kloka slutsatser av detta.

 

Believe oljeblanding

Den första gången jag doftade på den oljan var på den första konferensen jag var på inom Young Living. Det var i Göteborg och vi hade åkt ner över dagen. Vi var ett gäng och hade så kul. Det sista som skulle ske var att de skulle lotta ut en resa. En resa till Convention i USA. Lottningen kommer igång och den personen som drogs var inte kvar i lokalen. Lottningen gjordes om- och det var som att jag visste, en millisekund innan de sa mitt namn så visste jag det. I nästa sekund vet jag att jag bara skriker JAAAAAAAA!!!!! 

Sen minns jag inte så mycket mera. 

Jag vann en resa till USA, som jag sedan inte kunde utnyttja då familjen redan bokat en annan resa just då. Men bara att få ha vunnit gör att Believeoljan får mig att känna att vad som helst kan hända, bara man tror på det bästa! 

 

Beröring

Visste du att huden är vårt första och största organ? Huden, där du känner och upplever beröring och stimuli utifrån. Om så lite som ⅕ del av huden skadas är det fara för vårt liv. 

Så viktig är huden och vad den gör för oss.

Beröringen var det första sätt jag kom i kontakt med massage och kroppsterapier. Jag utbildade mig till Beröringspedagog och terapiformen heter Taktil Stimulering. Man kallar den inte ens massage utan det är en form av beröring. Det finns inga kontraindikationer så alla kan få en sån behandling. När vi jobbar med beröring kommer vi också åt Oxytocinet- vårt lugn och ro hormon. Med beröring, värme och de lugna metodiska rörelserna triggas detta luftburna hormon igång. 

Jag minns särskilt en gång när jag haft en behandling och jag och min klient kommer ut i hallen. Där möter oss min lilla son som gärna vill komma upp i min famn. Kalle är en liten energisk kille med ett ständigt leende på sina läppar och glimten i ögat. Han sitter på min arm då jag avslutar vårt möte. Efter en stund känner jag hur Kalle blir tyngre och tyngre, och tillslut bara hänger han där, som en liten hösäck. Helt tyst, stilla och alldeles avslappnad. 

I det ögonblicket inser jag hur kraftfullt detta hormon är. Då jag behandlat min klient är både hennes och mitt Oxytocin aktiverat och pumpar och då det sprids i luften påverkar man personer runt omkring. Och tänk då för lilla Kalle att komma in i vår sfär av lugn och andas in det. Effekten blev omedelbar och jag värdesätter så den kunskapen som beröringen gett mig.

Blue Tansy- Renfana olja

Bra och stärkande för huden. Avslappning. 

När jag var på Silver Retreat i Utah hösten 2019 satt jag i ett lass renfana som låg redo att destilleras.

 

Borrelia

Jag hade Borrelia 2012. Men jag visste inte om det. Jag hade bara väldigt mycket fysiska symptom, som kom och gick på ett väldigt konstigt sätt. En dag kunde jag inte hålla upp huvudet, nacken gjorde så ont. En annan dag gjorde det så ont i armarna att det gjorde ont att bara ha dem hängande längs kroppen. Influensasymptom var och varannan dag och absolut ingen kraft och ork. 

Det var en dag då jag noterade att min ena arm var mycket tjockare än den andra, då allting tog fart. Jag ringde faktiskt 1177 för att få råd. De rådde mig att åka in direkt då de ville utesluta stroke och en massa såna saker. Man blir ju lite orolig i ett sånt läge och jag är ju inte dumdristig. Självklart åkte jag in och helt plötsligt låg jag med dropp och det visar sig att mina värden var ganska dåliga. 

Det är nu cirkusen börjar, för även om alla värden är ur balans så hittar du ju inga fel på mig. Jag skickas hem och ska boka tid på vårdcentralen. Och där springer jag sen i några månader utan resultat, men jag själv mår bara sämre och sämre. Tillslut är det en kollega som nämner Borrelia. Har de inte kollat det? Nej, inte vad jag vet. 

Så nästa gång jag är på vårdcentralen ber jag dem att ta ett borreliaprov. Och tror eller ej så kommer det tillbaka positivt.

Och ni anar inte vad som händer då?!

Jag får mig en utskällning av läkaren som undrar varför jag inte sagt att det är Borrelia jag har……!!!

Asså, jag trodde att man gick dit för att få hjälp att hitta orsaken till sjukdom och få hjälp. Så här sjunker min tilltro till sjukvården ännu mer. De sätter mig iallafall på antibiotika och tycker att det är toppen. 

Men efter 10 dagar och ingen effekt är jag tillbaka och får ett annat recept på en ny kur antibiotika. 

Två gånger till upprepas detta och efter fjärde dosen är jag ganska uppgiven. Jag blir inte bättre.

Då säger min kollega igen; varför provar du inte vårt naturliga antibiotika? Ja varför har jag inte gjort det? 

Kanske för att jag fortfarande känner mig som en nybörjare med oljorna och inte har haft kunskapen om detta. Men nu har jag då rakt ingenting att förlora så testa kan jag ju alltid göra. Jag sätter igång med kapslar och de oljor som ingår i det naturliga antibiotikat. Jag tar kuren som jag gjort med alla de andra kurerna, en kapsel morgon och kväll. 

Efter en vecka är jag symptomfri. 

Min man, Bosse, brukar säga att det var den här gången som han började fatta kraften dessa små droppar kan ha. För han hade sett på nära håll hur illa det var och att ingenting hjälpt. Men under några få dagar vänder allt och jag är normal igen. 

Själv kan jag säga att de gånger jag varit tillbaka på vårdcentralen sen 2012 är väldigt få. 

 

Breathe again, oljeblandning

Som namnet antyder så har detta med andning att göra. 

Jag vet en person som har Breath Again som sin inkörsport till oljorna. Det kan ta lång tid att förstå och våga testa då det kommer till något så viktigt som andning. Jag tycker det är bra att vara skeptisk och prova sig fram. Så var det med en kollega. Hon hade utmaningar av olika slag just då det kom till andningen och att vara i hus med katter.

Efter en tids användning är andningsbesvären som bortblåsta och hon har till och med skaffat katt!

 

Bruno

Vi vaknar en morgon och upptäcker till vår förskräckelse att det är något fel på vår lilla hund. Bruno  verkar inte kunna stå på sina bakben och verkar förlamad. På djursjukhuset konstateras att han har ett diskbråck mitt i ryggen och det är ganska illa. Han kan inte sköta kisseri och avföring. Han blir inlagd över natten. Vi får veta att det finns två scenarion att ta ställning till. Eftersom taxar ofta drabbas av diskbråck täcker inte försäkringen detta. Vi har ingen buffert för en sån operation just nu. Nästa alternativ är att låta det läka ut av sig själv, med daglig sjukgymnastik och vård. På något sätt skall vi klara detta. Dagen efter ska vi få hem honom och allt hänger nu på att han skall kunna kissa och bajsa själv. Annars blir det avlivning.

I det här läget har vi ingenting att förlora. Vi kommer hem och läser i vår stora bok om oljor vilka som skulle kunna vara bra att använda vid ett sånt här tillstånd. Vi tar alla som står nämnda som vi har hemma. Visst finns det restriktioner för hur mycket oljor man kan ha på en så liten hund, men just då bryr vi oss inte. Vetskapen om avlivning hänger över oss.

Vi gör en liten flaska med de oljor Bruno behövde och flera gånger i timmen lägger vi dem på hans rygg. Ett dygn senare kan hunden gå igen!!! Han kissar och bajsar!!!

Han är på återbesök på sjukhuset och visar upp sig. De undrar naturligtvis hur detta är möjligt. Jag orkar just då inte gå in på några detaljer utan låter dem göra sitt. De vill naturligtvis ha det till att det inte var ett diskbråck. Vi vet iallafall vad vi gjorde och vi skulle göra det igen!

 

Bosse

De svåraste att övertyga är ofta dem som är oss närmast. Bosse är van vid mina infall och lyssnar tålmodigt och hänger med i mina upptåg. Oljorna tog kanske lite längre att få honom övertygad med. 2015 var det en konferens i Kroatien och vi såg det som ett tillfälle för lite semester och för mig, en upplevelse att få lära mig mer om oljorna och se Gary Young IRL! Vi hade kommit överens om att Bosse kunde hänga med på föreläsningar om han ville, men då han tröttnade kunde han göra stan istället. Vi var i Split. 

Första dagen börjar med Regndroppstekniken med Gary som lärare. Bosse hänger på och vi är båda hänförda. 

Dagen efter är det föreläsningar av olika personer som vi känner igen från YL-världen. Lindsey Elmore och Oliver Wenker är två av dessa. Bosse sitter med och verkar inte särskilt uttråkad, snarare intresserad. På slutet av dagen är jag ganska tillfreds och tycker att resten av föreläsningarna kan jag avvara, jag kan detta redan. Vi kan gå om du vill Bosse? Nähe, nu är det han som vill sitta kvar och trycker att det här är jätteintressant. Varför har jag inte sagt detta till honom? Eh, ursäkta mig. Jag har nog gjort så gott jag kunnat men vill du hjälpa mig är du så välkommen. 

Så tack vare Lindsey, Mary och Oliver är Bosse nu en inbiten OILER och kommer alltid att vara. Numera har han sitt eget konto och sköter detta alldeles själv. 

Tack min älskling för att du alltid backar upp!

C

Cardamom- kardemumma

Mage/tarm, värmer, stärker sinnet, lugnar

 

Carrot Seed Morotsfrö

Bra för huden, A-vitamin, bra för leder, matsmältning.

 

Cedarwood- Cederträ olja

Grundar oss, lugnar hela vår varelse, bra på Rotchakrat, perfekt insomningsolja.

Den olja som har högst innehåll av seskviterpener. Stimulerar

limbiska systemet och tallkottkörteln samt stärker minnet och

tankeförmågan. Lugnande och renande. använd för att

stimulera lymfan, motverkar håravfall. Bra för personer som har ADD, ADHD och Alzheimers, tuberkulos.

Cellminnen

Här kommer vi tillbaka till hur viktigt det är att få ur sig känslor. Det bästa vore om man reagerar direkt och visar att man blir arg, ledsen, rädd med mera. Men duktiga Persson vill såklart inte visa sina känslor utan måste hålla uppe sin fasad. Det går till en viss gräns men sen brukar väggen infinna sig.

Vet du vad ett cellminnen är? Det är en upplevd känsla som fastnat i kroppen. Ofta i en kroppsdel som sakta men säkert kommer att skapa problem i form av smärta, eller sjukdom. Tro det eller ej? Jag och min kollega under flera år på Shanticenter sa ofta, att skulle folk veta hur en arbetsdag såg ut och vad vi upplevt så skulle de tro att vi var lite kocko. Men nu är det ju inte bara jag och min kollega utan alla de kunder som vi kunnat hjälpa som också kan skriva under på att känslor kan skapa problem i kroppen, och vilken otrolig frihet det är då de frigörs!

 

Cinnamon bark- Kanel olja

En het olja, stärker immunförsvaret, antiseptisk, skapar värme och cirkulation

 

Citronella olja

Naturligt insektsmedel, förhindrar mögelangrepp på frukt och grönt.

Clary Sage- Muskatell salvia olja

Stödjer hormonsystemet, mensvärk, pms, balanserar estrogen, libido.

 

Clove- Kryddnejlika olja

Antioxidant, matsmältning, använd mot åldrande, smärtor, vid parasiter som maskar, kramplösande, artrit, reumatism, katarr, löss, tandproblem, acne, sömn, hosta.

Använd med försiktighet om man äter blodförtunnande.

 

Copaiba olja

Copaiba är en brasiliansk träd. Man tappar trädet på kådan. 

Doften är mild och jordig. En mild olja men ack så kraftfull. 

Kraften används till att lindra smärta tex. Smörj på leder, muskler, tänder, växtvärk mm.

Även vid insektsbett kan den hjälpa. 

Copaiba är en olja som förstärker andra oljor. 

Man kan även ta denna olja invärtes om man vill komma åt ömma punkter i kroppen. 

Den är bra för humöret så den passar bra att sprida i din diffuser- kallspridare. 

Tar udden av smärta, ingår i ”morfinbomben”. Balanserar oss. Bygger upp immunförsvaret. Förstärker andra oljor. Lägg därför på sist.

 

Cypress olja

Förbättrar cirkulation, främjar öppna luftvägar, avhjälper svullna leder, åderbråck, celluliter, lindrar kramp. Stärker och hjälper vid trauma och förlust. Grundlade och lugnande.

 

Cranio Sakral terapi

Cranio Sakral är en mjuk behandling som balanserar oss, både fysiskt och mentalt och känslomässigt. Min yngsta kund har varit 2 månader och min äldsta var 91. Det är ett bra åldersspann. Jag lärde mig tekniken 2010 och sedan dess har den banat väg för min karriär. Många upplever att jag bara håller mina händer på dem och så händer det saker. Om jag får beskriva vad jag gör så handlar det om att visa kroppen ”rätt” och ”fel”. Kroppen är smart och den vill vara i balans. 

Det är faktiskt ren och skär kroppsvisdom som rättar till allt igen. Sedan kan det ta lite olika tid för kroppen att stanna kvar i det nya läget. Har något suttit snett i 10 år kanske det tar mer än 1 timme på bänken att rätta till det.

Mitt mål är att personen skall lära sig känna när kroppen blivit sned igen och då komma tillbaka för justering, och se, det brukar fungera!

Jag gör dem också uppmärksamma på att obalanser i kroppen även uppstår vid kraftiga känslostormar. Det är många inte medvetna om och är tacksamma för att lära sig. Dessa känslor kanske är gamla och så lever vi ju livet som ständigt utsätter oss för känslor. Kom alltid och balansera dig efter tuffa perioder. 

 

Sagt om Cranio:

”Jag provade cranio och det är helt annorlunda än massage och naprapati. Det är svårt att förstå att små små rörelser kan göra mig värkbruten i upp till en vecka. Det mest förunderligt var när jag skulle cykla hem och mina ben var så lätta! Jag har fortsatt en gång i månaden då jag lever med ständig värk. Med behandling får jag kroppen i balans och jag är inte sned längre. Jag har haft ont och musklerna har stramat, ont och besvärligt i ländryggen och det har försvunnit. Dessutom har jag lärt känna min kropp så nu kan jag känna själv att jag är sned, jag tänker på hur jag står och kan korrigera själv. Nu när jag fått behandling blir kroppen så mjuk och avslappnad. Häftigt. ”

 

D

Deep Relief oljeblandning

En av barnens kompisars mamma blev en dag överrumplad då hon kom för att hämta sin son hos oss. Vi började prata och blev lite mer personliga än vanligt så jag får veta att hon har mycket problem med smärta i kroppen och särskilt i fötterna. Har hon tex varit och handlat så krävs det vila sen pga av smärtan. Så jämt när jag ser ett behov så erbjuder jag en olja, så även denna gång. Jag blir till och med så engagerad att jag tar in den här människan som jag knappt känner i vårt sovrum. Lägger henne på sängen och smörjer in fötterna med oljan. Då hon kom in hade hon en 9 på smärtskalan. När det gått fem minuter efter att jag lagt på olja så är samma smärta på en 2:a. Här började hennes resa mot ett hälsosammare liv utan krämpor. 

 

En annan gång visade samma olja sina bästa sidor, på en axel som var fokus för sjukgymnastik, sprutor och annat. Och det var lite samma reaktion, hon tyckte att det var helt otroligt och utbrast “så här lite smärta har jag inte haft på länge”.  Men hon var en riktig skeptiker, hon märkte förändringen, men trodde trots allt inte på kraften utan valde att förlita sig på skolmedicinen och om de inte kunde hjälpa henne, kunde inget annat heller hjälpa…

 

Dill olja

Härlig i matlagning, bra för matsmältningen, uppiggande.

Dill recept- min mans son Isak, mina barns storebror, är en fantastisk bartender. Han vågar gå utanför ramarna han! Och till min förtjusning har han även experimenterat att ha oljor i sina drinkar.

Dill kan vara svårt att veta vad man skall göra med, men en av mina favorit drinkar är en 

 

Dilldrink ála Isak:

Sockerlag

ClubSoda

Limejuice- färskpressad Dillolja

Dekorera med en dillblomma eller en kvist dill. 

 

DiGize oljeblandning

En mycket spännande olja. Nyligen lärde jag mig att den balanserar höger och vänster hjärnhemisfär, bara genom att andas in den.

2015 var jag och min man Bosse i Kroatien på en Young Livingkonferans. Där träffade vi Gary & Mary Young för första gången. Gary stod på scenen vid flera tillfällen och vid ett av dessa var det DiGize han berättade om. 

För att göra en lång historia kort handlar detta om att rena oss från tungmetaller. De såg otroliga resultat på växter som besprutats med bekämpningsmedel och kunde föra över denna kunskap på människokroppen. Fascinerande. 

Det räcker att ta en droppe DiGize på tungan efter måltid. 

Men är man utsatt för mycket kemiska substanser såsom tex frisörer och målare kan vara, eller om du ätit mycket mediciner genom livet, kan utrensningen bli rätt tung. Då bör man blanda ut oljan med en fet olivolja tex. 

 

Dreamcatcher oljeblandning

 

Dorado Azul oljeblandning

Stärker andningsvägarna, balanserar hormoner, humörhöjare, främjar naturlig matsmältning.

 

E

Elemi olja

”Fattigmans Frankincense”, hudvänlig, minskar förekomsten av fina linjer, stärker cellerna.

 

Energier

“Energiarbete är ett heltidsjobb. Om du bara visste vilket jobb det är att hålla ordning på och rena sig från energier. Det har tagit många år att komma hit där jag är idag. Idag renar och rensar jag mig energimässigt minst två gånger om dagen, använder oljor och tar ansvar för mitt hur och var.

 

Den första gången jag upplevde energier ta över mig och jag förlorade kontrollen var 2004. Jag gick en kurs i en liten ”håla” som heter Björnlunda. Vi bodde på internat och jag skulle dela rum med en annan deltagare. Det var första dagen på kursen. Jag var en av de yngsta och säkert den friskaste människan på förläggningen. Frisk i den meningen att jag inte var utbränd eller där för min egen skull. Jag skulle utbildas.

Jag märkte ingenting i början men ju längre dagen gick ju jobbigare blev känslan. En känsla jag inte kunde sätta ord på. Men jag kände att jag behövde komma bort lite. Jag och en annan tjej gick en promenad och det visade sig att vi upplevde liknande känslor. En tung energi och man vill bara därifrån. När vi går tillbaka är jag inte redo. Jag fortsätter min promenad och går mot sjön. Jag minns att jag tillslut ringer min man. Och jag bara storgråter. Det konstiga är ju att jag inte vet varför jag gråter och att gråten inte vill ta slut. Min man försöker på alla sätt trösta och jag söker efter ett sätt att förklara att jag inte vet vad det är som händer. Tillslut måste jag ta mig tillbaka och på något vis förklara varför jag är helt rödgråten. Jag minns inte vad jag sa, men jag klarade av middagen och tillslut skulle jag få gå och lägga mig.

Det som händer sen är för mig obeskrivligt. Obeskrivligt konstigt och skönt på samma gång. För, för en gång skull lyssnar jag på den inre rösten som skriker till mig -Du måste härifrån!

Trots att vi gått och lagt oss, kliver jag bara upp och bara säger till min rumskamrat: - Jag åker hem. 

Jag kommer tillbaka imorgon.

Sen går jag ut till bilen. Det är natt, kolsvart och ösregnar. Men jag ska hem. När jag lämnar stället börjar jag gråta igen. Jag gråter och gråter, och i efterhand förstår jag inte hur jag tog mig hem. På små vägar i ett regnväder utan dess like. Men det kändes som om jag hade hjälp. Något som tog över. Min man vet att jag är på väg hem. Han väntar uppe och tar emot mig med en öppen famn när jag möter honom i dörren. Från den stunden slutar gråten, gråten som varit konstant. Ingen mera jobbig känsla. Bara skönt, en lättnad och jag somnar skönt i min egen säng. Säkert av utmattning.

Mitt i natten händer det. Mitt i natten vaknar jag till. Och för min inre syn ser jag en stor indian framför mig. Han förklarar exakt vad jag har varit med om. All gråt var inte min gråt. Det var all gråt och smärta från alla dem på kursen, som jag på något vis tagit på mig. Människorna där mår så dåligt. Förklaringen är så tydlig och jag förstår precis. På morgonen vaknar jag med svaren inom mig och jag tar farväl av familjen igen. Jag återvänder till kursen, stark, som om ingenting har hänt. Jag fortsätter hela kursen utan fler konstiga upplevelser, men har lärt mig en läxa. Den hårda vägen. Jag tackar min vägvisare för svaren jag fick den natten. Utan dem hade jag aldrig åkt tillbaka för att fullfölja kursen.

Lärdom- energier är inte att leka med och kan bryta ner oss både fysiskt och psykiskt. 

 

Eucalyptus Blue olja

Stödjer luftvägarna, lugnande.

 

Eucalyptus Globulus olja

Stödjer luftvägarna.

 

Eucalyptus Radiata olja

Mildare än de andra två, används med fördel direkt på huden, stödjer luftvägarna.

Eterisk olja/ Essentiell olja

Det är den aromatiska vätska som finns i buskar, blommor, träd, rötter, kåda och frön.

Denna aromatiska essens skyddar växten från insekter, ogynnsam miljöpåverkan och sjukdom. Essensen är också nödvändig för att växten skall leva, utvecklas och anpassa sig till sin omgivning och den ger växten sin doft. 

Dess kemiska struktur liknar den i människan och även djurens celler och vävnader. 

Eteriska oljor är 100 till 10000 ggr mer koncentrerade än örter. Oljorna tränger snabbt igenom huden och cellmembranen in i cellerna och färdas runt i blod och vävnader. 

Inom 20 minuter har oljan nått in på cellnivå och kan på så sätt stärka cellerna genom att öka deras syresättning, negativa joner, mineraler, vitaminer, enzymer och hormoner. 

 

F

Fennel Fänkål olja

Cirkulation, körtel- andning och matsmältning, kvinnlig hälsa.

 

Fenoler

Om en olja innehåller fenoler så är de bra på att rensa cellreceptorer.  Fenoler är mycket starka antibakteriella substanser. De värmer upp huden och stimulerar cirkulationen.

Florist

Våren 2018 gick en dröm i uppfyllelse, en dröm jag haft sedan jag var barn. Att få jobba med blommor trodde jag var något jag ej skulle få uppleva. Men oj vad fel jag hade. Jag fick Munkeröds grundutbildning som present av mina föräldrar. 

Om jag idag tittar tillbaka på året som gått är jag så innerligt tacksam för den kursen. 

Samma dag som kursen började ringde min mamma och jag fick veta att pappa åkt in på Eskilstuna lasarett. 

Lyckan över den första dagen på kursen förvandlades snabbt till oro och beslutsamhet. Direkt efter kursen satte jag mig i bilen och åkte till Eskilstuna. Hämtade upp pappa som fick åka hem, men han var otroligt svag. Vi åkte hem till Katrineholm med honom och sedan hem till Stockholm igen på kvällen. 

Nästa morgon var jag på kursen igen, som om ingenting hänt. 

Att få skingra tankarna med blommor var helt underbart för själen. Och ännu mer läkande skulle det bli. 

I slutet av året tog min pappa sitt sista andetag. Både innan och efter så blev blommorna min tillflykt och jag kände mig alltid väldigt nära pappa då. Han var så glad över att veta att jag höll på med mina blommor, in i det sista.

Det blev till och med så att jag gjorde alla våra begravningsdekorationer. Kan låta tungt, men det var tvärtom det som tog mig igenom de tuffaste dagarna i mitt liv. Älskar dig pappa! 

Frankincense olja

Är en olja och en som omnämnts i Bibeln. Det vad till och med så att Jesus fick Frankincense som gåva av de tre vise männen. (Då i form av resin- kåda) Tillsammans med guld och myrra. (myrra finns också som olja)

Namnet betyder ”sann rökelse” och refereras ofta till som incense. Rökelse. 

Frankincense utvinns ur kådan på ett träd. Doften är mild men samtidigt jordig, så den är utmärkt för att balansera och jorda oss.

Molekylerna i oljorna är så små så att de kan passera blod/hjärnbarriären och på så sätt syresätta hjärnan. 

Frankincense räknas till en av de främsta oljorna vid meditation. Den hjälper oss då att fokusera och skapar en lugn atmosfär. 

Frankincense används i crèmer och är utmärkt för den ömtåliga huden i ansiktet. 

Använd och förstärk din egen creme på kvällen. 

Den stärker och balanserar våra celler. 

Vi åker inte hemifrån utan ”Frank”. Han är som vår Bodyguard!

Cellförnyelse, Förebyggande fysiskt och mentalt, spirituellt uppöppnande olja, immunförsvar, ingår i ”morfinbomben”, så mild att alla kan använda den, hudstödjande, bra vid meditation, använd på tredje ögat, stimulerar det limbiska systemet- känslor och minnen, använd vid depression, infektioner.

 

G

Galbanum olja

Stödjer immunförsvar, andning, cirkulation. Antiseptisk, stärkande vid smärttillstånd, lätt kramplösande, bra vid inflammation, ökar cirkulationen. Harmoniserande och balanserande. Ökar den andliga medvetenheten. I kombination med Frankincense eller Sandelträ stiger frekvensen dramatiskt.

 

Geranium olja

Stimulerar vårt limbiska system. Släpp taget om dåliga minnen och känslor. Blod och nervsystem. Stöttar levern.

 

German Chamomille olja

Stöttar galla och lever. Främjar avslappning. Använd vid kroppsskada.

 

Ginger Ingefära olja

Använd för att bibehålla god matsmältning, immunförsvar, detox.

 

Goldenrod-Gullris olja

Libido, blodcirkulation, urinvägar.

 

Gratitude oljeblandning

Grapefruit- Grapefrukt olja

Detoxande, upplyftande för humöret, viktkontroll

 

H

Helichrysum olja

Använd vid skada, blodstillande, återställande egenskaper, främjar nervsystemet.

Highest potential oljeblandning

En av Gary Youngs favoritoljor.

Hinoki olja

Andlig och spirituell olja, lugnar vid oro, jordar och grundar, bra på Rotchakrat.

 

HongKuai olja

Djup avslappning, andlig medvetenhet, "självförtroende på flaska", hör till cypressfamiljen och är en manlig olja

 

Hyssop olja

Hyssop Isop är en unik olja som innehåller ganska lika mängd av monoterpener, seskviterpener och fenoler. Därför blir den väldigt effektiv vid användning. Jag använde den efter covid för att bli av med sviterna och postcovid. 

I Sverige finns den bara med i det bibliska regndroppskitet. 

I

Idaho Balsam Fir olja

Ingår i ”morfinbomben”, lugnar och jordar, känslomässigt stärkande, muskelproblem.

 

Idaho Blue Spruce olja

Lugnar andningsvägar, jordar och balanserar, muskelavslappnande, frigör känslor, testosteronhöjande.

J

Jade Lemon olja

Detoxande, bra för ren hy, lyfter sinnet.

 

Jasmine olja

Balanserar kvinnliga hormoner, bra vid Navelchakrat. Många gillar den i parfymsprayer. 

Juniper enbär olja

K

Kunder

Tänk att i skrivande stund har jag kunder som varit mig trogna i 9 år. Och andra kunder har jag fortfarande kontakt med sedan ännu längre tillbaka. Om Du läser detta så vill jag att Du skall veta att ditt förtroende betyder allt och det är för er jag skapat allt genom åren. 

Jag frågar mig då och då varför ni inte tröttnat för länge sedan. 

Här kommer några röster som gett en beskrivning till vad jag gjort för dem. 

 

”Jag träffade Andrea för sex, sju år sen. De hade en drive liknande lets deal och jag köpte en behandling. Så fort jag kom in genom dörren kände jag att ”wow nu har jag kommit rätt.”

Jag gick regelbundet när jag gick in i väggen, för mig var det så skönt att komma dit. Varje gång jag kom dit släppte inre stress och gråt, jag kom tillbaka efter fem månader som helt sjukskriven till fullt arbetsbar, jag fick släppa så mycket varje gång jag var där och det gjorde så stor skillnad. Jag kände mig bättre, piggare och gladare.”

 

” Mycket som gjorde att jag började hos henne, var att jag kände engagemang från henne. Hos sjukgymnasten handlade det mer om att ta reda på var du har du ont och hur man löser det, men det fanns inte samma engagemang, de vill inte ta reda på problemet, Andrea bryr sig och vill hjälpa, hon vill testa olika saker och är mån om att det ska funka men gör det inte det, provar vi något annat. Det ska kännas bra.”

 

”Alla tycker om Andrea, hon är lugn, behaglig och genuin.”

 

”Jag var på babygympa eller vad det kallades med min första son. Det var jättekul, vi gjorde saker tillsamman med barnen, vettiga saker. De fick gå i ring även fast de inte kunde, göra kullerbyttor, vi jobbade med kroppsmedvetenhet och många andra bra saker som jag sen kunde använda med son nummer två. ”

 

”  Det var som att det pirrande, kittlade och bubblade i tårna och magen. Det liksom bara hände mer och mer,trots att man bara ligger helt stilla och Andrea har händerna på en, men jag tyckte att det kändes som att hon tog tag i hela mig och vred mig som en disktrasa, trots att jag vet att jag ligger stilla. Men det känns som att kroppen vrids ur.”

 

”Första gången Andrea behandlade mig kom jag ut efteråt storbölande, allt släppte. Gråten kändes konstig, jag hade ingen kontroll och förstod inte varför, men det var förlösande. Spänningar släppte både fysiskt och psykiskt. Jag har samlat på mig mycket. Jag känner mig trygg med Andrea. Vi har varit öppenhjärtliga med varandra.”

 

”Jag har inte vågat gå på någon annan behandling för att jag är rädd för att jag inte ska lita tillräckligt på den som behandlar. Det kanske inte funkar och att det förstör det som jag får med Andrea. Annars skulle jag gå och behandla mig oftare, men det får vara Andreas grej, det får bli lite mer sällan men så får det vara.”

 

” Andrea kom fram till mig och hela hennes personlighet gjorde att jag kunde etablera en kontakt som möjliggjorde att man kan vila i varandras närvaro. Hon frågade vad jag ville testa och jag var villig att prova vad som helst för jag  mådde så dåligt.

Sen har jag även innan jag var hos Andrea, haft mycket problem med rygg och höfter, men jag har inte behövt vara hos kiropraktor sen jag gått hos Andrea. 

Jag har gått hos  kiropraktor sen jag var tio.” 

 

Kunzea olja

Används med fördel på huden, blemmor, uppfriskande i diffusern.

 

Känslor och oljor

”Jag hörde tidigt talas om att man kan jobba med oljor och känslor. Det fanns till och med ett kit som hette Feelings Kit. Efter en tid var jag så nyfiken, men skeptisk, på detta kit att jag investerade i det. Min tanke var naturligtvis att blanda in det i mina behandlingar. Att massage och kroppsterapier kan frigöra känslor var ju inget nytt, men jag var inte säker på hur oljorna kunde göra det jobbet heller.

 

Som den skeptiker jag är var jag självklart tvungen att börja med mig själv. Det skedde väldigt naturligt och helt oplanerat. En kväll då jag lagt mig för att sova, men uppenbart inte kunde, så tog jag mitt kit, öppnade oljorna och lade på dessa på punkter som är förutbestämda. Helt okomplicerat applicerades jag oljorna och la mig igen för att vara närvarande i min kropp. Rent kroppsligt kände jag ingenting, men helt plötsligt fick jag en impuls att jag måste skriva. Med Bosse sovande bredvid kunde jag inte tända lampan och hitta penna och papper, så istället fick det bli på telefonen. Utan att tänka så skrev jag. Länge och väl. När jag är klar har jag skrivit en text om något av mina djupaste känslor som jag sällan släpper fram. Min adoption. Aldrig förr har jag skrivit något liknande och kommer inte att göra igen heller. Men i min värld var det tillräckligt för att visa mig att känslooljorna var kraftfulla!

 

Känslor kommer upp till ytan.

Ett annat exempel på hur oljorna direkt kan framkalla känslor och hjälpa till att lyfta dem till ytan, var en gång när jag hade en Aromayoga-klass. En av deltagarna hade sin tolvåriga dotter med sig och hon satt i rummet bredvid och spelade på sin telefon vi yogade.  Vi körde på och i slutet av klassen märkte vi att hon var orolig och sprang ut och in på toaletten. Tillslut gick hon ut från studion och började gråta. Då började jag fundera, vad var det för oljor vi använt just den här dagen? Ah, flera av känslo-oljorna. Lyckligtvis var mamman väl införstådd med hur de kan påverka oss och hon tänkte att hennes dotter släppt något som legat och gnagt där inne.

Barn släpper mycket fortare än oss vuxna. För henne räckte det med att andas in dem på avstånd så dök det upp något som hänt i skolan, bara så där.  Det är fascinerande att se det på nära håll.

 

L

Lavender- Lavendel olja

Lavendel är en av våra mest användbara oljorna vi har. Om du inte vet vilken olja du ska ta- ta Lavendel. Den fungerar på allt. 

Lavendel är känd för att vara lugnande. Den kan hjälpa oss att hålla stressen ifrån oss. Att ta en droppe om handflatan och sedan kupa händerna över näsan och bara andas är mindfulness. 

Som en micromeditation.

Använd med fördel i din diffuser- din kallspridare.

På kvällen då man skall sova är en fin rutin att smörja in sina fötter. Varför inte ta en droppe olja och smörj in varje fotsula. Sen sover du ovaggad!

Lavendel lugnar inte bara insidan utan även utvärtes. Huden och Lavendel är som gjorda för varandra. Alla slags utmaningar huden har kan Lavendel mildra. Oljan går att stryka ut direkt på huden. Men på små barn eller känsliga personer kan man dryga ut droppen med en fetare olja. 

Badsalt kan man göra själv. Köp tex himalayasalt eller epsomsalt på hälsokosten och skapa dina egna blandningar. Här är Lavendel en favorit då den vårdar huden så bra. Den du kan även ha i lite torkade Lavendelblommor. 

Oljan som kan användas till allt. Använd som kärlvidgande, mot svamp, blodfetter/kolesterol, mansproblem/pms, blåmärken, koncentration, lugnar både på utsidan och insidan, alla slags hudutmaningar, stick och bett.

 

Lavendelskörden 2016

Lemongrass Citrongräs olja

Renar luften, Solarplexus, mental klarhet, blodcirkulation, god som parfym, använd vid stärkande av bindväv och ligament, vidgar blodkärlen, lymfflöde.

Använd också vid andningsbesvär, matsmältning, parasiter, sönderslitna muskler och ligament, ödem, åderbråck, salmonella.

Lemon/citon olja

Min man påminde mig om vilken fantastisk olja citron är när det kommer till fläckar. Alla slags fläckar. En gång skulle han ta sig an duschen, där det kan bli lite kalk och viss svampangrepp på kaklet. Han blandade vatten och nästan en hel flaska citronolja i en blomspruta. Duschen har sällan varit så fin och doftat så gott.

 

Lemon-Citron olja

Det har på senare tid blivit populärt att starta dagen med Citron och Ingefärsvatten. 

Istället för att använda färska citroner använder jag oljan. Så mycket effektivare och mer koncentrerad. Men tänk på att behålla vattnet ca 50-60 gr. Oljorna får inte upphettas för mycket då de tappar sina terapeutiska egenskaper.

Citron innehåller bl.a. D-Limonene som är en kraftfull antioxidant. Antioxidanter håller oss friska på insidan då de stärker våra celler.Den är också bra för immunförsvaret.

Citronoljan är fantastisk att använda i matlagning. 

Citron är även jordande, så några droppar under varje fotsula kan hjälpa

till med att få dig i balans. Det kan även vara en fin start på morgonen

(och så doftar det aldrig fotsvett..)

Den är härlig att ha i Diffusern (doftspridaren) för att få en fräsch

doft i hemmet – en doft som också verkar upplyftande för sinnet. (Alla citrusoljor är upplyftande)

 

Observera att Citron - som övriga Citrusoljor är fotosensitiva; dvs. att

du bör vara försiktig om du skall vara ute i solen då de kan ge pigmentsfläckar.

Undvik att ta på Citronolja på hud som skall exponeras för sol. 

Vänta helst 12 timmar. (under fötterna går förstås bra)

Uppiggande, gott i ditt vatten, detoxande, fläckborttagning, dålig lukt, använd vid bakterieangrepp, återställ phbalans, minne, koncentration, cirkulation och magutmaningar, urinvägsinfektion, åderförkalkning, acne, parasiter, ohyra på växter, munsår, herpes, svamp.

Ledum olja

Lemon Myrtle Citron Myrten, olja

Mental klarhet, renande, immunförsvar, andning, i rengöringsprodukter, kallsprid i diffusern.

 

Lime olja

Detoxande, gott i ditt vatten, uppiggande, Kallsprid i diffuser, immunförsvar.

Limbiska delen i hjärnan

Hur kommer det sig att vi människor reagerar och harmonierar så bra med oljorna? 

Jo de har väldigt lika kemiskuppbyggnad som oss och så påverkar de vårt limbiska system i hjärnan. Vårt limbiska system lagrar och sköter om våra känslor. Doftsinnet är det enda sinne som kan komma åt detta system.

Det limbiska systemet styr vårt autonomanervsystem. Detta är indelat i sympatiska och parasympatiska systemet. 

Det sympatiska är det som frigör stresshormoner och gör att vi tror att vi skall fäkta eller fly. 

Medan det parasympatiska hjälper oss att slappna av och vila. 

Man har gjort undersökningar där man kan se vilka delar av hjärnan som aktiveras beroende på vilken olja vi andas in. Mycket intressant. 

Maleleuca Tee tree old olja

Förmånlig för huden, acne. 

 

Marjoram Mejram olja

Använd mot bakterier -svamp,  sänker blodtryck, ökar peristaltik, muskelavslappnande. Är slemlösande, lättar andningsinfektioner, lindrar cirkulationsproblem, reumatism, kramp, PMS, mensvärk, huvudvärk och migrän. Ger energi vid stress och svaghet. (Ansågs förr vara ”lyckoörten”)

Melissa olja

 

Mountain Savory oljeblandning

Monoterpener

Monoterpener omprogrammerar cellerna med korrekt information så att de fungerar på rätt sätt.

Motivation

Myrrh Myrra olja

Antioxidant, använd vid inflammation, virushämmande, smärtstillande, verksam mot parasiter. Bra mot

svampinfektioner och hudproblem (torr hud, rynkor och hudbristningar).

Humörshöjande samt ökar den andliga medvetenheten. Stimulerar hypofysen, hypothalamus och tallkottkörteln

 

Myrtle Myrtenolja

Stimulerar levern, prostata och sköldkörteln. Slemlösande och

kramplösande. Humörhöjande.

N

Neroli Apelsinblomma olja

 

Northern lights black spruce olja

Nutmeg Muskot olja

Använd för mage/tarm, förstoppning, uppiggande, blodomlopp.

O

Ocotea olja

Orange Apelsin olja

Oregano olja

Använd vid-virus -bakterier -svamp –parasiter. Balanserar matsmältningen, stärker immunförsvaret. Grundande och balanserande, inflammation, reumatism och stärker känslan av säkerhet.

 

P

Personlig tränare 

I början av år 2019 var livet så förändrat. Jag var tvungen att testa något nytt, för egen del. Jag ville uppleva och känna styrka igen. Via en annons på Facebook kontaktade jag en personlig tränare. Jag visste inte riktigt var det skulle leda men jag har alltid velat prova. En kvinna mötte mig i en villa med källaren omgjord till gym. Så trevligt. 

Jag tycker att jag är stark men det kan ju vara egot som spelar en ett spratt, men det visade sig att jag hade en bra grundstyrka. Har du verkligen ”bara” tränat yoga frågade hon. 

Jag förstod efteråt att då jag inte visat mig svag hade jag fått lassa på mer och mer vikt. Vissa kroppsdelar var såklart starkare än andra från början och andra tränade jag upp så in i bängen! Men det viktigaste för mig just då var det mentala biten som jag jobbade fram. Att ta ut mig till fullo, inte ge upp. Och en av mina stora motivationer just då var Hugo. Han gjorde just då militärtjänsten och det var tufft. Så varje gång jag hade det jobbigt tänkte jag på honom- och då kunde jag klara mig igenom passet. 

Efter första veckan skulle jag hem till mamma. Jag minns hur jag kände träningsvärken smyga sig på, men att den skulle bli så kraftig så att jag skulle kvida varje gång jag skulle ställa mig upp eller sätta mig ner var jag inte beredd på. Mamma hade naturligtvis åsikter och frågor om träningen verkligen var så bra? 

 Jag fick dock mer förståelse för Hugo som vissa gånger kommer krypande upp för trappan då träningsvärken är som värst. Men han lyfter ju å andra sidan 230 kilo i ”deadlift”. 

Tiden med min PT värderar jag högt. Jag behövde henne, träningen och puffen framåt. 

Det fick mig att förstå mina egna kunder som brukar påtala hur mysigt det är att få komma hem till mig för behandling eller yoga eller kurser. Precis så kände jag också. Inget opersonligt gym med skammel och lysrör. Utan en personlig tränare i ett personligt gym med mysbelysning! 

PanAway olja oljeblandning

Patchouli olja 

Pine Tall olja

Palo Santo olja

Används av schamaner för att skydda och rena från negativa energier. Använd för att grunda oss andligt. 

 

Peppermint olja

dag handlar det om Pepparmynta. Vet du att en droppe Pepparmyntsolja motsvarar kraften i  28 tepåsar. Då börjar man förstå kraften i våra små droppar.

Och det är därför flaskorna är små och vi faktiskt räknar droppar. För vi använder i regel bara 1-2 droppar åt gången. 

I en 5 ml flaska är det ca 85 droppar. I en 15 ml flaska räknar man med 250 droppar.

Pepparmynta är generellt ansedd som uppiggande, och är bra för matsmältningen. Den är också riktigt bra om man vill bli av med sötsug. Ta en droppe i en kanna vatten och drick under dagen. 

Många stryker en droppe i nacken eller på tinningarna för att lindra tryck och spänningar i och runt huvudet. Det ger också en energikick. 

Att andas in pepparmynta är välgörande och öppnar upp våra luftvägar. 

Lider man av åksjuka eller sjösjuka kan den här oljan lindra symptomen. Stryk en droppe över naveln eller ta en droppe i munnen. Det är också bra att hålla kvar ett finger i naveln om man mår illa. 

Pepparmynta kan reglera vår kroppstemperatur. Skönt att stryka under fötterna vid behov, eller i nacken en varm sommardag. Vi brukar även dricka vatten med pepparmynta på sommaren så kyls vi inifrån. 

Minskar trötthet, mental skärpa.

Använd för lever, nerver, feber, illamående, åksjuka, matsmältning, uppblåsthet, nästäppa, sötsug, muskelvärk, cirkulation. Använd mot råttor, spindlar, myror mm. Förstärker alla andra oljor.

R

Reflexintegrering 

 

Regndroppsmassage

Detta var mitt första möte med oljorna. Jag lärde mig massagen som förstärkte mina behandlingar. För att få igång vårt center skapade vi en deal via Groupon. På en vecka fick vi in 470 bokningar. 430 av dessa gjorde vi. I efterhand är vi så glada för att det var just den behandlingen vi valde. Vi mådde bra hela tiden, den belastar inte oss som terapeuter och vi lärde oss otroligt mycket om oljorna! 

Numera håller jag mest utbildningar i tekniken. På sistone har jag och min äldsta son börjat ge parbehandlingar. Det är mycket populärt.

Regndroppsmassage ges på ryggen och fötterna, bara, men det känns som så mycket mera. 9 eteriska oljor används och skapar unika förutsättningar för att kroppen skall renas, balanseras och skapa ny energi. Den måste faktiskt upplevas. Och trots att man gjort ändringar i massagens struktur under åren som gått så tycker jag ändå om att använda mig av det viktigaste av allt. Andetaget! 

Att få andas in varenda olja är en ynnest och upplevelse som brukar dröja sig kvar. 

 

Ros olja

Hög frekvens, frigör känslor, upplyftande, hjärtchakrat. En av de dyraste oljor som finns. 

Jag glömmer aldrig när jag FICK min första rosolja. Ja du hörde rätt. Fick!!!

Jag var sjuk i covid och hamnade tillslut på sjukhus. Sjukhustiden är dolt i en dimma och jag minns inte att jag var där i nästan en vecka. Jag ligger på en isolerad avdelning där sjukhuspersonalen går igenom en sluss för att bara komma in i mitt rum. En dag meddelas jag om att jag har besök. Besök vill säja att jag ser ut genom em liten ruta i receptionen och där står min kollega Eva. Hon är här med en blomma och en present.  Vi kan inte prata för det är för tjocka fönster. Hon går och efter en stund kommer de in med presenten jag fått. 

Jag sätter mig i sängen och öppnar en låda. I lådan ligger en flaska ROSOLJA. Jag bara gråter. Jag har hållit på med oljorna i 9 år, men har aldrig haft rosolja. Det var mycket omtanke och önskan om tillfrisknande i den presenten.

När jag kom hem och började min helande väg tillbaka ingick den självklart i min dagliga rutin. 

Romersk kamomill olja

 

Rosemary olja

Rutavala oljeblandning


 

S

Sandalwood Sandelträ olja

Används inom ayurveda för huden.

Använd för immunförsvaret, underlättar djupsömn, tar bort negativ cellprogramering, stimulerar tallkottskörteln (ökar melatonin)

Sacred Frankincense olja

Sage Salvia olja

Seskviterpener

Seskviterpener raderar felaktig information i det cellulära minnet som lagrats.

Shaman

Jag har i mitt yrkesliv varit väldig mån om att ingenting ska bli flummigt eller för woowoo liksom. Men något som alltid funnits med mig genom man år som massör och kroppsterapeut är att folk alltid har påtalat mina varma händer och undrat vad jag gör. Jag har aldrig kunnat förklara det utan givit dem förklaringen utifrån den kroppsterapi jag använder just då. Det är först nu de sista åren som jag verkligen accepterat och tagit till mig mina ärvda gåvor dom faktiskt härstammar ur tusenåriga Mapuche traditioner. Det finns en sägen om att en dag ska Kondoren och Örnen flyga tillsammans igen. Då kommer fredens ande att vakna igen. 

Jag har under de senaste åren träffat många shamaner från både nord och sydamerika. Alla ser mig som sin jämnlike. Tänk att våra ärvda gener är så kraftfulla och lyser starka trots att man inte ens förstår dem. Det har blivit lite hippt bland västerländska coacher och healers att vilja bli och kalla sig shamaner. Jag vet inte. Det är för mig lite främmande att försöka bli något som man egentligen föds som. 

Jag pratar inte så mycket om det. Jag bara är!

Shanticenter

I 7 år drev jag Shanticenter. Ett center för holistisk hälsa och välmående. Så mycket man lärt sig genom årens lopp. 

 

Spearmint olja

Synkronicitet

Ingenting är en slump. Det jag sänder ut får jag tillbaka, bara jag är uppmärksam. 

 

T

Tangerine-Mandarin

Använd för cirkulation, lyfter humöret, lyckokänsla, minskar nervositet och rädsla, stärker levern, parasiter, vätska i kroppen.

 

Taktil Stimulering

 

Tussie Mussie 

Min kreativitet tar mig ständigt på nya äventyr. Detta var 2017 när jag fick en idé om att förädla äkta blommor till smycken, med budskap. Blommornas språk kallades under den viktorianska eran för TussieMussies. Små buketter som kom med dolda budskap, beroende på vilka blommor du använt. 

Det tog jag fasta på och skapade mina smycken. Tidskrävande och pilligt. Jag började med att samla blommor som jag sedan torkade. Oftast enkla vackra blomblad som sedan kapslades in i ett klart hårt lack. Effekten blev magisk. 

Den dagen jag hade min vernissage var också magisk. Magisk för mig! 

Det enda jobbiga var att min pappa samma dag kom hem från sjukhuset (första vändan). 

Men den dagen var de för första gången med via FaceTime. Så de såg och blev sedda av alla som var där. Tack till er, ni betyder mycket. 

 

Tapping

Psykologisk akupressur kom in tidigt på Shanticenter. Typ 2011 lärde vi oss den tekniken. Den går ut på att man knackar på 14 utvalda punkter som ligger på strategiska meridianpunkter. Dessa små knack kan vara förlösande för stress, oro, ångest och trauma. Det är ju så otroligt viktigt att känslor inte fastnar i kroppen då de kan leda till sjukdom. 

Jag har under alla år lärt ut denna metod till så många jag kunnat då det passat in med behandlingen förövrigt. Både barn och vuxna kan så lätt ta till den enkla självhjälpstekniken. 

Här kommer punkterna: 

 • Precis nedanför lillfingret, sida hand

 • Början av ögonbrynet

 • Tinningen

 • Under ögat

 • Under näsan

 • Under munnen (mitten av hakan)

 • K27, meridianpunkt under nyckelbenen

 • Sida 

 • Lillfinger, nagelband

 • Ringfinger, nagelband 

 • Långfinger, nagelband 

 • Pekfinger, nagelband 

 • Tumme, nagelband

 • K27 igen

 

Trauma Life

Som sagt är alla oljor skapade för att fylla ett syfte. Trauma Life är inget undantag. Jag själv tycker inte att jag haft så mycket trauma i livet, fram till nu. Jag återkommer till min pappa hela tiden märker jag. 

Samma dag begravningen var stod jag ensam i sovrummet. Ensam på mer än ett sätt, då min mamma vid den här tidpunkten låg på intensiven. Så den här dagen skall jag klara alldeles ensam. Jag upplever nog, där och då, för första gången vad jag kan tro vara ångest. Vi skall gå ropar de. Jag måste bara göra någonting snabbt för att klara av detta. Oljorna ligger där och jag greppar Trauma Life och Deep Relief. Lägger en droppe på hjärtat och halsen. Sedan knackar jag frenetiskt på K27. Meridianpunkten. På någon minut är jag så pass lugn att jag kan ta mig samman, gå ner till de andra och vandra upp till kyrkan där jag skall begrava min pappa. 

 

Transformation

Tecken

Universum kommunicerar i tecken. Det gäller för oss att vara uppmärksamma. Ser du speciella sifferkombinationer, fåglar, fjärilar, fjädrar, mynt, bilskyltar upprepade gånger? Då är det ofta tecken från andevärlden och universum som vill säga oss något. 

Thyme

U

V

Valeriana

Används för att lugna centrala nervsystemet, oro, rastlöshet, migrän, spänningar, emotionellt balanserande.

 

Valor

Valor är en av två signumoljor för Young Living, tycker jag. Thieves och Valor vet nog alla något om. Valor står ut som den ”lilla kiropraktorn” i vardagsmun. Den har samma frekvens som skelettet, så det kanske är en orsak till att den är så effektiv. Det finns många som har problem där. 

Vetiver

Jag kallar Vetiver för en hjärnolja. Jag vet vad jag gjorde med den för att få bukt med min sons tics. 

Wintergreen Vintergröna

Antiinflammatorisk och smärtstillande. Bra för både tänder, ben, muskler och ledbesvär. Kan hjälpa vid ledgångsreumatism, reumatism samt tinnitus. Sänker

blodtrycket. Antikoagulerande ( Varning! ökas ännu mer med aspirin och liknande preparat. EJ VID EPILEPSI!!!

X

Xiang Mao- rött citrongräs

Andlig medvetenhet, renar energier och balanserar.

 

Y

Young Living

Det finns många företag i världen. Hur många kan inte du nämna med namn? Hur många av dessa företag talar du om och benämner deras produkter som dina/våra? Hur många av dessa företag med produkter du kanske använder varje dag, har du träffat deras grundare? Har du fått vara med i produktionen? Bryr du dig om?

Om vi tar Levis, Nike, Ikea, Nivea, Loreal???? 

Vad vill jag säga med detta? Jo att vissa företag skapar engagemang och mening över världen. Och ger möjlighet till att skapa en hälsosam mening i livet. Så är det för mig och Young Living.

YlangYlang

Å

Ä

Änglar

 

Ö

Övernaturligt

Jag kan berätta många tillfällen då jag har svårt att förklara händelser. Saker som vi säkert kan kalla övernaturligt. 

Man bara för att vi inte kan förklara det så behöver det ju inte vara fel eller osant. Ha ett öppet sinne istället och välkomna alla former av kontakter med livet. 

 

 

 

 

 

bottom of page